Discipline en succes

“Discipline is the bridge between goals and accomplishments” — Jim Rohn

Zo zijn er nog honderden quotes te vinden over discipline en succes en hoe ze hand in hand gaan. Als je alle quotes moet geloven gaat er een pad van afzien vooraf aan succes. Maar zijn alle succesvolle mensen altijd gedisciplineerd? Wacht, laten we het even terugbrengen naar ons vakgebied. Zijn alle fitte en gezonde mensen altijd gedisciplineerd? Niet per se... Hier lees je in het kort hoe het werkt.

Discipline is een uiting van wilskracht richting het doel dat jij voor ogen hebt. Zonder wilskracht is er ook geen discipline, want dan zou je om de haverklap toegeven aan alles dat je van je doel kan houden.

 

Helaas heeft wilskracht niet een onuitputtelijke bron: het kan opraken.

Is het jou weleens opgevallen hoe je de hele dag “nee” zegt tegen zoetigheid (of iets anders) en dan ’s avonds er toch aan toegeeft? Je wilskracht is opgeraakt voor die dag door er steeds wat van te vragen. En natuurlijk kost niet alleen nee zeggen wilskracht, maar alle bewuste en moeilijke keuzes die je maakt richting een doel kosten wilskracht en dus discipline. Bewuste keuzes worden namelijk gemaakt door je voorste hersendeel (je frontale kwab). Je frontale kwab vraagt ontzettend veel energie relatief aan andere hersendelen dus als je dit deel vaak moet gebruiken, raakt het snel uitgeput.

 

Hoe bereik je dan toch je doelen zonder constant in een gevecht met je wilskracht te zitten?

Focus jouw discipline zo, dat iets een gewoonte wordt. Zodra iets een gewoonte is geworden, kost het geen wilskracht meer. Je bent niet anders gewend, dus je hoeft geen strijd aan te gaan met jezelf.

Wil jij je dieet veranderen? Focus jouw wilskracht op je dieet en het wordt op den duur gewoonte. Wij krijgen van klanten wel vaker te horen dat ze na 8 weken geen drop eten, helemaal niet meer naar drop verlangen. Het is voor hun een gewoonte geworden om geen drop meer te eten.

Hoelang duurt het om iets tot een gewoonte te maken? Dat verschilt per doel. Een zeer ingrijpende switch, zoals stoppen met roken, zal langer duren dan bij het ontbijt brood laten staan. Maar gemiddeld schatten wetenschappers het in op 66 dagen om iets tot een gewoonte te maken.